Tämä keskustelupalsta on arkistoitu, eikä tänne ilmesty enää uusia viestejä.
Ilkka Luoma 29.11.2013 13:24
Jokapäiväinen leipämme ei saa arvoistansa asemaa. Sitä pidetään niin arkisena itsestäänselvyytenä, ettemme huomaa siitä kuin hiljalleen kasvavan elintasokummun vatsapeitteidemme päälle – ei tosin koske kaikkia, mutta niin suurta osaa, että asiasta on syntynyt yksi kansantauti lisää kokemusluetteloomme.


Vielä joitain vuosikymmeniä sitten perheen yhteinen ruokailuhetki oli tapahtuma, jossa kunnioitettiin elämäämme ylläpitämää apetta niin paljon, että perheen pää ”mursi leivän” ja jakoi sen pöydässä olijoille – kullekkin tarpeidensa mukaisesti. Muutoinkin pöytä oli nykypäivään nähden vaatimaton, mutta selvästi elämää ylläpitävä – olemmehan me jälkipolvet siitä hyvä ilmentymä.

Ruokailuhetki oli pyhä, ja usein leipä siunattiin, koska oli niin käsinkosketeltava ote sen hankkimiseen. Suurin osa ihmisistä asui maalla, viljeli ja korjasi sadon perheelle ja sen verran myyntiin, että saatiin suolaa sekä kahvia ja joitain välttämättömyystarvikkeita – lähinnä lähialuetuotantona 1].


Ennen ravinto nostettiin omasta pellosta,

ilman lisäaineita, vieläpä ihmis- ja hevosvoimilla – ei ollut edes väkilannoitteita, oli vain arkista luomua, josta nyt oltaisiin ylpeitä. Tuotokset peltohehtaaria kohden olivat pieniä, mutta se riitti omalle perheelle ja vähän ylikin – kaupunkilaisserkuille.

Tänään maatiloja on vain murto-osa, ja silti ruokatuotanto on massiivista – peltohehtaarituotokset (ryöstämmekö peltojamme?) 2] ovat monikertaiset, koneet suuria ja tehokkaita. Elämme kasvuhokeman aikakautta – onhan suitakin paljon enemmän ja ovatpa vielä kaupungeissa, joissa ei juuri omaehtoiskasvatusta ravinnoksi ole (voisiko olla?)


”Leipäsi on sinun otsasi hiessä hankittava” –

ape ei tullut helposti, se piti itse kasvattaa, ravita, niittää/ nostaa ja valmistaa … meni pitkään ennen kuin se oli pöydässä. Elettiin omavaraisuuden niukkuutta. Ei ollut diabetesta, eikä muitakaan nykyajan elintasosairauksia – silti pontikkaa juotiin ja kekluin tapeltiin *].


Tänään ape nousee 'valintatalon pakastealtaasta',

maito kylmäkaapista ja leipä pussitettuna muoviin hyllyiltä. Ruoka löytyy helposti, ja jos ei jaksa tai voi käydä töissä – saa ravinnon kirkon leipäjonosta, Hurstilta tai halvalla megamaksien tarjouksista – jopa ekstrana -30 prosenttia, kun ei persoile viimeisen myyntipäivän osalta. Rahaa ruokaan saa myöskin sosiaaliluukulta. Ennen ei.


Kunnioitus palautuu, kun tulee puute

Nyt ei ole meillä mistään puutetta, kun asetetaan tarkasteluverrannoksi 1700- tai 1800 -luku. Elämme täydessä yltäkylläisyydessä – sellaisessa porskutuksessa, jotta maapallomme kaksi miljardia muuta ihmistä ei edes voi uneksia. Kiitätkö Sinä jokapäiväisestä leivästäsi?


...
Ruoka ja ape on aikaisempaa elämää

Meidän elo on hiilielämää, jatkamme muiden kuollessaan luvuttaneiden varannoilla, ja se on täydellisesti riippuvainen biosfääristä, elonkerroksesta, jota me syömme kiihtyvästi, jo vuosikymmenien ajan – enemmän kuin koskaan. Ilman väkilainnoitteita ja torjunta-aineita ei kohta kahdeksan miljardin elättäminen olisi mitenkään mahdollista – nykymenetelmin.


Älä osta perjantai!

Tänään on ostamattomuuden päivä – emme osta mitään. Miten kävisi, jos jokainen suomalainen sulkisi lompakkonsa täksi päiväksi – kuinka paljon kansantaloutemme vajeentuisi – olisiko se noin 1/365 osa? Ehkä, ehkä ei, mutta totuus asuu tuolla kuluttamisen vähentämisessä – sanoisinko puolittamisessa!

Oletko valmis – ja miten se näkyisi perheesi hyvin- tai pahoinvoinnissa?VIITTEET
1] ”EU kiemurtelee maataloustukien kimpussa,

huomaamatta sitä, että lähialuetuotanto ja elinkelpoinen maaseutu on tulevaisuutemme. Päämäärämme kulutuksen vähentämisen ohella on tasaisemmin jakautunut väestötiheys. Tulevat sukupolvet, joille jää tuottamamme ongelmat, ovat ratkaisijan roolissa. Luonnonläheinen kasvuympäristö on ymmärryksen herättäjä näkemään luonto kokonaisuutena, missä olemme vain yksi osanen.

Päämäärämme ei ole loputon työn ja ruoansaamisemme helpottaminen, samalla enenevästi fyysistä työtä tekemättöminä lihoen yli äyräidensä. Aitoa hyvinvointia ei mitata auton koolla, asumisneliöillä, Tournedous-pihveillä eikä kulutusjuhlalla, missä mittarina on vain verottajatiedot iltalehdissä ...” *]~

2] Mihin metsiemme ja peltojemme hiili katoaa? ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/pro...mme-tied-minne - [AL/il]


...
EXTRA
Nykyisin Elämä on itsemme ja tavaroidemme siirtelyä paikasta toiseen

...
Ilkka Luoma


AL – US – VF - IL

”Leikkauslistojen kynnyksellä”

552 | 4772
Laajenna
mielipide 29.11.2013 13:47
Lainaus: Ilkka Luoma kirjoitti: Näytä viesti
Älä osta perjantai!

Tänään on ostamattomuuden päivä – emme osta mitään. Miten kävisi, jos jokainen suomalainen sulkisi lompakkonsa täksi päiväksi – kuinka paljon kansantaloutemme vajeentuisi – olisiko se noin 1/365 osa? Ehkä, ehkä ei, mutta totuus asuu tuolla kuluttamisen vähentämisessä – sanoisinko puolittamisessa!

Oletko valmis – ja miten se näkyisi perheesi hyvin- tai pahoinvoinnissa?Päämäärämme ei ole loputon työn ja ruoansaamisemme helpottaminen, samalla enenevästi fyysistä työtä tekemättöminä lihoen yli äyräidensä. Aitoa hyvinvointia ei mitata auton koolla, asumisneliöillä, Tournedous-pihveillä eikä kulutusjuhlalla, missä mittarina on vain verottajatiedot iltalehdissä ...” *]~

"Älä osta perjantaina" sopii hyvin systeemiini, koska yleensä lauantaina vain käyn kaupassa ruokaostoksilla. Muina päivinä rahnat sitten säästyvätkin, mutta se lauantai ostokset ovatkin sitä suurempaa luokkaa, jos muina päivinä on välttynyt ruokaostosten tekemiseltä.

Niin ostaa/hankkii vain sitä mitä todella tarvitsee on yksi hyvä ohje menojen kurissa pitämiselle.

Asuntokin voisi olla kohtuu kokoinen, jos kaikelle sille turhalle roinalle ei hanki niitä ylimääräisiä varastotiloja. Siitä taisi joku arkkitehtikin mainita jossakin ohjelmassa aikoinaan. Kierrätys on yksi hyvä systeemi päästä liiasta roinasta eroon, kun vain kumppanikin olis aina samaa mieltä mikä on tarpeen säilyttää ja mistä kannattaisi luopua....

Tais olla jossakin lehdessä juttu, että joihinkin talouksiin on puitänyt hakea ihan ulkopuolinen henkilö valkkaamaan sitä mitä kannattaa säilyttää ja mistä luopua. Niin näkyyhän tuohon oikein olevan nettisaittikin olemassa... Voi pyhä yksinkertaisuus, joitakin ihmisiä uusavuttomuudessaan...

http://www.tavararemontti.fi/?utm_ca...76639099483248
Laajenna
hea320 29.11.2013 14:06
mist näit piipertäjii syntyy,eikö isä tai äiti opeta!kuluttaminen on ainut keino luoda työpaikkoja,tietenki on hyvä katsoa mitä ostaa!kiinalaist paskaa vai kotimaist hyvää(ei tietenkää huijareilt)!olis kiva nähdä nää piipertäjät,yhdel saarel ketään ei kuluttais mitään,mut kauan ei siel henki pihisis.
Laajenna
-Anonyymi- 29.11.2013 14:10
Lainaus: Ilkka Luoma kirjoitti: Näytä viesti blaa blaa blaa
Häirikkö, mainosta sitä turhaa blogiasi jossain muualla.
Laajenna
mielipide 29.11.2013 15:49
Lainaus: hea320 kirjoitti: Näytä viesti mist näit piipertäjii syntyy,eikö isä tai äiti opeta!kuluttaminen on ainut keino luoda työpaikkoja,tietenki on hyvä katsoa mitä ostaa!kiinalaist paskaa vai kotimaist hyvää(ei tietenkää huijareilt)!olis kiva nähdä nää piipertäjät,yhdel saarel ketään ei kuluttais mitään,mut kauan ei siel henki pihisis.
Kyllä sen yhden päivän voi olla ostamatta. Kotimaista yrittäjyyttä kannatan, käyn kosmetologilla, kampaajalla, jalkahoidossa ja ostan vaatteita, kenkiä ja ruokaa tarpeen mukaan, huomioonottaen omat rahavarani. Jottei sossusta tarvitse apuja hakea....
Laajenna
Ei nimimerkkiä 29.11.2013 15:53
Yli kymmeneen vuoteen en ole työelämässä ollut, joten kyllä tässä elintaso on vajonut jo niin alas, että alemmas mennään enää vain lapion kanssa.
Laajenna
Ilkka Luoma 29.11.2013 15:56
JK.

Jäi puuttumaan maatalouspopulaation alasajon suuri ilmentymä, kun liian pieniä tiloja ei voinut jakaa liian monelle mukulalle, osan piti lähteä kaupunkeihin teollisuuden pariin muun muassa sotkemaan puhtaaseen ruoan raaka-aineisiin lisäaineita, jotta valmisappeet säilyisivät kaupunkilaisserkkujen ostamishetkeen - näin saatiin töitä työttömille maaseutuserkuille, jotka eivät kyenneet elämään liian pieniltä maatilkuilta.
Laajenna
Ilkka Luoma 29.11.2013 16:42
Lainaus: hea320 kirjoitti: Näytä viesti mist näit piipertäjii syntyy,eikö isä tai äiti opeta!kuluttaminen on ainut keino luoda työpaikkoja,tietenki on hyvä katsoa mitä ostaa!kiinalaist paskaa vai kotimaist hyvää(ei tietenkää huijareilt)!olis kiva nähdä nää piipertäjät,yhdel saarel ketään ei kuluttais mitään,mut kauan ei siel henki pihisis.

Kuinka paljon voimme lisätä kulutustamme, entä koko maapallo - kiinalaiset ja intialaiset myös ... mitä tapahtuu, jos he kuluttaisivat yhtä paljon kuin me - per nenä?
Laajenna
Ei nimimerkkiä 29.11.2013 16:59
Miepä osallistun rojekthin ja puolitan meiän talouen ruokakulut jo viikonloppuna pysyviksi ajoiksi. Pistän akan mäkhen ja oven peräsä kiini.
Laajenna
Ei nimimerkkiä 29.11.2013 17:05
Lainaus: Ilkka Luoma kirjoitti: Näytä viesti Kuinka paljon voimme lisätä kulutustamme, entä koko maapallo - kiinalaiset ja intialaiset myös ... mitä tapahtuu, jos he kuluttaisivat yhtä paljon kuin me - per nenä?
Vain osa suomalaisista kuluttaa enää "länsimaisen" mittapuun mukaan. Suomessa 700 000 ihmistä, jotka virallisestikin on ollut pakko luokitella köyhiksi. Heidän kulutuksensa ei suuresti eroa kiinalaisten tai intialaisten kulutuksesta. Rahat riittävät heillä hädin tuskin ruokaan, vaatteisiin ja asumiseen. Kodinkoneita ja huonekaluja jos hankitaan, niin ne ostettava jo käytettyinä kierrätyskeskuksista.
Laajenna
Ei nimimerkkiä 29.11.2013 17:07
Lainaus: Ei nimimerkkiä kirjoitti: Näytä viesti Vain osa suomalaisista kuluttaa enää "länsimaisen" mittapuun mukaan. Suomessa 700 000 ihmistä, jotka virallisestikin on ollut pakko luokitella köyhiksi. Heidän kulutuksensa ei suuresti eroa kiinalaisten tai intialaisten kulutuksesta. Rahat riittävät heillä hädin tuskin ruokaan, vaatteisiin ja asumiseen. Kodinkoneita ja huonekaluja jos hankitaan, niin ne ostettava jo käytettyinä kierrätyskeskuksista.
Mutta mepä olemme poistaneet rakenteellisen köyhyyden kovalla työllä ja periksiantamattomuudella - somaloisilta! Tämä on vaatinut hieman uhrauksia, mutta on kannattanut.
Laajenna
Ilkka Luoma 29.11.2013 18:47
Onko meillä varaa vähentää kulutustamme?
Laajenna
Ilkka Luoma 29.11.2013 22:23
Lainaus: mielipide kirjoitti: Näytä viesti Kyllä sen yhden päivän voi olla ostamatta. Kotimaista yrittäjyyttä kannatan, käyn kosmetologilla, kampaajalla, jalkahoidossa ja ostan vaatteita, kenkiä ja ruokaa tarpeen mukaan, huomioonottaen omat rahavarani. Jottei sossusta tarvitse apuja hakea....
Jos olisimme kokonaan omavaraisia, voisimme pitää myös oman rahan ja säädellä itse täydellisesti taloutemme.
Laajenna
mielipide 30.11.2013 12:27
Lainaus: Ilkka Luoma kirjoitti: Näytä viesti Jos olisimme kokonaan omavaraisia, voisimme pitää myös oman rahan ja säädellä itse täydellisesti taloutemme.
Niin, mutta eihän me olla kokonaan omavaraisia, eikä elellä luolassa. Pakko on jonkun verran kuluttaa, mieli toimeentulla arktisilla alueella asuessamme. Paluuta menneesee ei ole, mutta toki jokainen voi käyttää järkeään ostamisissaan ja luontoakin voi säästää edes hiukan omilla valinnoillaan.
Laajenna
Ei nimimerkkiä 30.11.2013 12:34
Ei tarvitse vyötä kiristellä, pimeitä töitä on alallani tarjolla niin paljon kuin vaan haluan tehdä ja aika pitkälle voin määrätä hinnatkin
Laajenna
Ilkka Luoma 01.12.2013 09:38
Siis tekemään pimeitä töitä, kuka huolehtii sitten valtiolle tulontasausrahaa veroina?
Laajenna
Ei nimimerkkiä 01.12.2013 09:46
Lainaus: Ilkka Luoma kirjoitti: Näytä viesti Onko meillä varaa vähentää kulutustamme?
Aina on varaa vähentää ahneutta, joka syntyy kulutuksesta. Eihän kuluttamisella todellisuudessa luoda yhtään mitään tavallisille kansalaisille. Kyllä se kuluttaminen enemmänkin tietää ahneille lisää osinkoja. Nämä ahneet myös usein keräävät rahaa, eivätkä suinkaan kuluta. Köyhä kuluttaa kaiken ansaitsemansa, joten on siinä suhteessa parempi ihminen.
Laajenna
Ei nimimerkkiä 01.12.2013 09:50
Lainaus: Ilkka Luoma kirjoitti: Näytä viesti Jos olisimme kokonaan omavaraisia, voisimme pitää myös oman rahan ja säädellä itse täydellisesti taloutemme.
Olemme muuten edelleenkin omavaraisia. Ollaan ihan itse ajettu itsemme siihen tilaan, että muka tarvitsemme muita. Ei tarvita. Ihmisiä on täällä yhtä paljon, kuin ennenkin ja ennen pystyimme elämään omavaraisina. Miksi se ei muka onnistuisi nykyään? Tämä nykyinen tilanne johtuu ahneudesta ja yli varojen elämisestä.
Laajenna
Ei nimimerkkiä 01.12.2013 09:51
Lainaus: Ilkka Luoma kirjoitti: Näytä viesti Siis tekemään pimeitä töitä, kuka huolehtii sitten valtiolle tulontasausrahaa veroina?
Kolme AAA:ta hoitaa.
Laajenna
Ei nimimerkkiä 02.12.2013 08:10
Joku näyttää täällä hallitsevan kirjoittamisen ja asioiden ytimeen menon! Good :-)
Laajenna
Ei nimimerkkiä 02.12.2013 08:19
Lainaus: Ei nimimerkkiä kirjoitti: Näytä viesti Joku näyttää täällä hallitsevan kirjoittamisen ja asioiden ytimeen menon! Good :-)
Koettaa, vaan ei hylkää, lempi lausahdus Saarijärven Paavosta.
Laajenna
Ilkka Luoma 10.12.2013 16:38
Mikä on meidän keskimääräinen ylikulutus? (!)
Laajenna
perustan tehttaan 10.12.2013 16:44
Lainaus: Ei nimimerkkiä kirjoitti: Näytä viesti Miepä osallistun rojekthin ja puolitan meiän talouen ruokakulut jo viikonloppuna pysyviksi ajoiksi. Pistän akan mäkhen ja oven peräsä kiini.
Minnäe tuas oattelin perustoo pontikkatehtaan. Ostajista ee oo pullaa. Ja tuatusti o täättä tavaroo. Ee tarvihe Tallinnaan lähtee mökeltämmää.
Laajenna
Ei nimimerkkiä 10.12.2013 17:06
Olen karsinut jo 90-luvun laman aikaan kaiken epäolennaisen kulutuksen pois. Enää ei ole mistä karsia.
Laajenna
Ei nimimerkkiä 10.12.2013 17:53
Lainaus: perustan tehttaan kirjoitti: Näytä viesti Minnäe tuas oattelin perustoo pontikkatehtaan. Ostajista ee oo pullaa. Ja tuatusti o täättä tavaroo. Ee tarvihe Tallinnaan lähtee mökeltämmää.
Kannatan suomalaista yrittäjyyttä ja tulevaisuuden uskoa. Lisää tällaisia tulevaisuuteen uskovia tarvitaan.
Laajenna
Ei nimimerkkiä 10.12.2013 18:20
Puolittaminen? Amerikan lainakatto tulee taas vastaan helmikuussa. Lokakuulla oli tuntien kysymys, ettei valtio mennyt konkurssiin.

Amerikan omat kolme luottoluokittajaa antoivat Amerikalle.....yllätys, yllätys täydet kolme A:ta Kiina, suurin luotottaja antoi luokituksen C-, eli samaa luokkaa, kuin banaanivaltioille.

Kun Amerikka luhistuu samoin, kuin Neuvostoliitto aikoinaan, alkaa Suomessa pääkaupunkiseudulta raju muuttoliike maaseudulle, jossa teoreettinen mahdollisuus hankkia itse ruokansa.

Siinä yksi syy sote- ja muiden sotkujen paniikinomaisesta hätäilystä.
Laajenna
Ei nimimerkkiä 10.12.2013 19:23
Lainaus: perustan tehttaan kirjoitti: Näytä viesti Minnäe tuas oattelin perustoo pontikkatehtaan. Ostajista ee oo pullaa. Ja tuatusti o täättä tavaroo. Ee tarvihe Tallinnaan lähtee mökeltämmää.
Mie tulen kans käymhän sielä ko ei ole tuota akkaa ennää vastuksena tuosa. Tulenko viikoksi?
Laajenna
Ei nimimerkkiä 10.12.2013 19:29
En kuluta (käytä) vyötä enää ollenkaan joten en puolittanut vaan lopetin kokonaan syystä ettei se enää ylettynyt ympärilleni
Laajenna
Ilkka Luoma 12.12.2013 06:51
Syömme liikaa, olemme maailman 10 lihavimman kansakunnan joukossa. Kuka tulee maksamaan näiden reilusta ylipainoisuudesta johtuvat kansantaudit - jokainen itse omansa?
Laajenna
Ei nimimerkkiä 12.12.2013 07:02
Lainaus: Ei nimimerkkiä kirjoitti: Näytä viesti Yli kymmeneen vuoteen en ole työelämässä ollut, joten kyllä tässä elintaso on vajonut jo niin alas, että alemmas mennään enää vain lapion kanssa.
Hai... En miekään oo ollu työelämäs yli kymmeneen vuoteen, tai yli neljäänkymmeneenkää, mut on se vaan niin väärin, jos mie en vastaisuuessa saa panna hameentaskuloihin ku puolet entisest.
Laajenna
Lisätietoa Yhteydenotto Lisää keskustelupalsta