1
2
Tämä keskustelupalsta on arkistoitu, eikä tänne ilmesty enää uusia viestejä.
Ilkka Luoma 12.12.2012 09:13
Vielä 1930 –luvulla tehdystä työajasta ja palkasta meni ravintoon yli 35 prosenttia, tänään tuo luku on keskimäärin noin 12 prosenttia; siis meillä Suomessa. On eläinlajeja joiden valveilla olon ajasta menee ravinnon etsintään 80 prosenttia.

Ihminenkin on rakennettu ensisijaisesti syömään, jotta jaksaisi menestyksellä lisääntyä. Itse luonnonvalinta on sitten huolehtinut, ettei lisääntyminen jatku hallitsemattomana ... nyt meitä on kuitenkin liikaa siihen nähden, mikä on meille ”jaettu biosfäärimassan mukaisena ihmisosuutena” – syömme siis liikaa tai saamme ravintomme liian helpolla. Ruoka on kovin halpaa – siis keskimäärin.


Työ tekijäänsä elättää ja työ vapauttaa – ovat kaksi tunnettua lauseketta liialliselle vapaa-ajalle, joka ”sotkee” vuosimiljoonaista evoluutiota hitaiden muuttujien maailmassa. Yrittäjyys saa uusia muotoja ---

LINK - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/0...yrittj-ja.html ---


...
Kilpailu säätelee niin eläin- kuin ihmiskuntaa

Yhteiskunta on sosiaalinen verkosto, jossa ostavista asiakkaista käydään kisaa erilaisin houkuttimin ja vetonauloin. Hinta on merkittävä elementti kilpailussa. Hinta kuvastaa aina sitä oletusta, mitä markkinoilta saadaan ostajilta; tuo hinta yritetään pitää niin korkeana kuin mahdollista.


Ellei kilpailua, ei hinnan alentumaa

Takavuosina kova kilpailu "söi" muun muassa operaattoreiden katteet, jolloin alkoi yt-ralli ja fuusioaalto. Yritysrakenteet ja henkilöstö taipuvat kilpailun edessä. On vain kysymys johtamisesta, kuinka nämä yt:eet ja fuusiot + muut rakennejärjestelyt tehdään.

Kuluttajana pienemmälläkin palkalla oleva on parempi kuin peruspäivärahalainen työtön. Työvoimapulan koittaessa palkat muodostuvat työvoimasaannon mukaisesti. Suomeen on rantautumassa lähivuosina runsaasti vierastyövoimaa, mm. Kiinasta.


Suuri osa kilpailukykyä on myös motivoituneen henkilöstön saanti yritykseen

Innokkaan utelias, riittävästi pohtiva osaaja yhtiönsä arvoja tunnustavana ja arvostavana on yhtiön arvokkain pääoma. Työntekijä niin valkoisella kuin ruskealla kauluksella muodostaa sen suurimman kilpailuedun.

Ihmiset tekevät suunnitelmat, niin tuotekehityksessä, markkinoinnissa, valmistuksessa, jälkihoidossa kuin liikkeenjohdossa. Henkilöstö on merkittävä osa kulurakennetta. Ammattiyhdistysliike on rakentanut ansiokkaasti hyvinvointiyhteiskunnan palkkarakenteen vähiten joustavaksi, kaikki muu sitten joustaakin kuin takavuosien Sidoste-sukka.


Toinen joustamaton elementti on johtajiston palkat ja bonukset;

ne on rakennettu kulutusjuhlavetoisesti. Johtajiston palkka- ja palkkiokulujen tulisi joustaa niin markkinatilanteen kuin yt-karusellin sävelien tahdissa. Yhteiskuntajoustoihin kuuluvat myös osinkojoustot.

...
Palkkajousto ennalta sovituissa raameissa lisää yhtiöiden reagointikykyä muuttuvassa kilpailutilanteessa, kuten kävi asunnonvaihtorintamalla uuden kilpailijan laihduttaessa välityspalkkiot takaisin kohtuulliselle tasolle.

Palkka- ja hintajousto ovat asian kaksi samaa puolta korreloiden toinen toisiansa. Innoissamme huudamme hurraata kun hinnat laskevat, mutta ärtyneinä meuhkaamme, kun kysellään palkka- eli kulujoustojen perään. Olisiko parempi joustaa palkassa ja säilyttää edes muutama työpaikka enemmän Suomessa.

Suurena sopulivuotena pöllöt ja muut petolinnut lisääntyvät hyvin ja voivat pulskasti. Katoisana sopulivuonna muninta on kitsaampaa ja kupu ei aivan yhtä pyöreänä pömpötä.


Palkkatalkoot ei ole kirosana,

vaan kansallisen kilpailukyvyn kohennusohjelma. Kautta linjan palkkamaltti ja joustoliike parantavat kilpailukykyä ja vauhdittavat kysynnän aleneman myötä hintojen laskua kilpailluilla aloilla.

Valtiovarainministeriö voisi valjastaa joukon kansantaloustieteilijöitä, talousoppineita, markkinaguruja, kulutusintoilijoita tai muutoin lahjakkaita spekulaatiopyörittelijöitä laskentatehtäviin katsomaan, mitä tapahtuisi, jos toteutetaan kansalliset palkkatalkoot esimerkiksi 8 prosentin palkka-alenemana.

Kuinka tämä kahdeksan prosentin palkka-ale vaikuttaisi hintakehitykseen, kulutukseen, verotukseen, työllisyyteen, työttömyyteen ja osallistuvuuteen. Pöhöttyneet ruokakauppiaat tulevat vapaaehtoisella pakolla luopumaan osasta katteitaan, koska kilpailu puhui Lidlin suulla ... ja ostavat sekä myyvät asiakkaat äänestävät lompakollaan.


Ilkka LuomaPS
Talousviisaat voivat sitten määrittää alarajan, jonka alta ei viedä palkka-alen mukaista prosenttia – ehkä alapäässä pitää lisäksi soveltaa liukuvaa prosenttia …?
Laajenna
Raaka-totuus 12.12.2012 09:19
Joskus jossain on ollut aika jolloin 100% tehdystä työstä on mennyt kurkusta alas.

Kehitys nähdään osin siitä kuinka paljon tuo prosentti on pienentynyt.
Laajenna
Ilkka Luoma 12.12.2012 11:51
Lainaus: Raaka-totuus kirjoitti: Näytä viesti Joskus jossain on ollut aika jolloin 100% tehdystä työstä on mennyt kurkusta alas.

Kehitys nähdään osin siitä kuinka paljon tuo prosentti on pienentynyt.
Kehitystä nähdään siinä, kun katsome nuorisoamme - suurelta osin.
Laajenna
G.Simns1 12.12.2012 15:24
Lainaus: Ilkka Luoma kirjoitti: Näytä viesti Kehitystä nähdään siinä, kun katsome nuorisoamme - suurelta osin.
Ei hyvältä näytä, ei.
Laajenna
Ilkka Luoma 12.12.2012 17:10
Lainaus: G.Simns1 kirjoitti: Näytä viesti Ei hyvältä näytä, ei.


Mitä teemme asian eteen?
Laajenna
Eetee 15.12.2012 00:48
Joo tosi halvalla ja liikaa kun palkka ei muuhun riitä.

Suomalainen paskaorja taas syyllinen maailman nälänhätään vaikka ruoka on vitun maailman kalleinta!!!!
Laajenna
miktaplaa 24.01.2013 15:11
Lainaus: Ilkka Luoma kirjoitti: Näytä viesti Mitä teemme asian eteen?
Tuskin "me" voimme tehdä asialle kansallisesti yhtään mitään.

Eikö terveyteen liittyvät asiat ole sosiaali- ja terveysministeriön tai vastaavan valtion hallintoyksikön(näin ainakin luulisin) asia?

Perusrivikansalainen ei voi muuta kuin välttää omalta ja perheensä kohdalta roskaruoan tai muun liian raskaan/epäterveellisen ruoan syöntiä.

Itse ihmettelen sitä, että miksi aikuisen pitäisi syödä joka päivä suht raskas päiväruoka(lukuunottamatta ruumiillisen työntekijöitä) kun monasti esim. keittoruoka riittäisi aivan yhtä hyvin.

Olen omilta lapsiltani kysynyt, että onko heillä koulussa esim. herne- tai lihakeittoa jne. ja vastaus on ollut lähes poikkeuksetta ei.
Laajenna
Poika_vain 10.06.2013 09:30
Kaikkien alojen erikoisasiantuntija on taas vauhdissa. Ai niin, ja mitäs ne puhuivatkaan niistä tyhjistä tynnyreistä...?
Laajenna
Possuliina-annastiina 22.06.2013 10:44
Keräilijätaloudessa elävien ihmisten ajasta meni kuulemma ravinnonetsintään alle neljä tuntia päivässä, mikä aika moninkertaistui, kun alettiin viljelemään maata. Ehkä kuitenkin ihmisen ellinpiiri samalla lisääntyi, sekä levinneisyys. Ahkera ihminen lisääntyy enemmän ja tekee enemmän töitä ruokansa eteen. Onko se sitten hyvä vai huono, jokainen valitsee itse. Myös ammatinvalintakysymys. Toinen menee sihteerikurssille, toinen pomonkoulutukseen samaan kouluun heikoimmilla keskiarvoilla.

Minusta ongelmana ei ole ruoantuotanto, vaan sen reilu jakaminen. Monessa maassa, missä tuotetaan ruokaa, on nälänhätä. Tottakai täällä tahtoo rikas myös mahdollisimman kovan tuoton rahalleen. Eivät ne rahat minnekään kehitysmaan köyhälle silti mene, päinvastoin.
Laajenna
Ilkka Luoma 11.07.2013 05:15
Lainaus: Poika_vain kirjoitti: Näytä viesti Kaikkien alojen erikoisasiantuntija on taas vauhdissa. Ai niin, ja mitäs ne puhuivatkaan niistä tyhjistä tynnyreistä...?

meillä vatsan kohdalla olevat "tynnyrit" ovat monella hyvin täydet - allekirjoittaneellakin
Laajenna
vanhus65 16.07.2013 19:25
Lainaus: Ilkka Luoma kirjoitti: Näytä viesti meillä vatsan kohdalla olevat "tynnyrit" ovat monella hyvin täydet - allekirjoittaneellakin
Voitteko uskoa, vaimoni, joka on myös pikkutytön isoäiti syötti tyttärentyttärelleen neljä ( 4 ) porsaanleikettä. Sekä myös puoli lautasellista ranskanperunoita. Se viimeinen possunleike ei tosin kaikki mennnyt. Kun huomautin asiasta, tuli kitkerä vastaus... taytyy lapsen ruokaa saada. Nyt lapsi on aika pullukkamainen.Ainoa liikunta kännykän käyttö. Tämä tarina on tosi.
Laajenna
Ilkka Luoma 15.08.2013 09:26
Lainaus: vanhus65 kirjoitti: Näytä viesti Voitteko uskoa, vaimoni, joka on myös pikkutytön isoäiti syötti tyttärentyttärelleen neljä ( 4 ) porsaanleikettä. Sekä myös puoli lautasellista ranskanperunoita. Se viimeinen possunleike ei tosin kaikki mennnyt. Kun huomautin asiasta, tuli kitkerä vastaus... taytyy lapsen ruokaa saada. Nyt lapsi on aika pullukkamainen.Ainoa liikunta kännykän käyttö. Tämä tarina on tosi.
Iäkkäät ihmiset saattavat muistaa pula-ajan, jolloin ruoka oli kortilla ja silloin kun ruokaa oli, piti syödä niin paljon kuin mahdollista!
Laajenna
sinihallitus 26.08.2013 17:20
Ruoka on tosiaan liian halpaa , kun esim. soija on niin älyttömän edullista.
Laajenna
Ilkka Luoma 25.11.2013 09:41
Vakiohintaisella lounaalla itse poimien jopa kilon aterioita! Monille jää ainoaksi ateriaksi päivässä.
Laajenna
Ilkka Luoma 04.03.2014 20:25
... jos söisimme kuin jenkit, koko muu maapallo siis - niin tarvitaan kolme uutta maapalloa, tai koko Siperian pellottamisen lämpenemisen myötä!
Laajenna
Pikku-Piika 08.03.2014 14:19
mutta kun ruoka on niin hyvää ja sitä on riittoisasti saatavilla. Juodaan vähemmän ja syödään enemmän. Onko kellään hyvää ruokaohjetta porsaanlihalle?
Laajenna
Ilkka Luoma 15.03.2014 13:19
Lihan syönti kalvaa eniten biomassojen tasapainoelementtiä - kilo lihaa 15 kiloa "vihreää" ja satoja litroja vettä!
Laajenna
Justin Case 2 17.03.2014 14:34
Klassinen kaurapuuro, jossa valkosipulivoisilmä. (vahingossa havaittu herkku)
Laajenna
Ilkka Luoma 23.03.2014 13:29
Diabetes II jyrää ... lännenmiehen nurin.
Laajenna
Ilkka Luoma 25.05.2014 14:23
Miksi läntinen markkinatalous on kansalaistensa osalta ylipainoista?
Laajenna
2012-2012 06.06.2014 08:17
Joo, syömme liian halvalla.
Voisko joku nostaa ruuan hintaa vähän tai paljon, niin tulisi tämäkin murhe ja epäkohta korjattua Suomessa ja aurinko alkaisi taas paistamaan huolestuneille otsarypyille.
Laajenna
Z-man 10.06.2014 08:25
Lainaus: G.Simns1 kirjoitti: Näytä viesti Ei hyvältä näytä, ei.
Kamalaa kun nuoriso on älykkäämpää ja osaa ajatella itse!
Laajenna
Ilkka Luoma 09.07.2014 12:24
Nuoriso polttaa ja juo vähemmän ;-) ... entä aivokemiallinen hallusinaatiokiksailu?
Laajenna
Ilkka Luoma 04.09.2014 21:14
Olemmeko suomalaisina lihomaan päin?
Laajenna
Ilkka Luoma 08.09.2014 09:10
Suomessa kippaamme ~500 kiloa ravintoa haaskuuseen - joka vuosi ja per henkilö!

~ http://yle.fi/uutiset/ruokaa_roskiin...hentaa/7457697 ---
Laajenna
Ilkka Luoma 19.10.2014 10:48
Miksi diabetes II lisääntyy juuri länsimaissa?
Laajenna
Ilkka Luoma 29.10.2014 16:45
VATT - Ruoan arvonlisäveroa tulee korottaa!

~ http://www.nelonen.fi/uutiset/viihde...-syo-kuitenkin -
Laajenna
Ilkka Luoma 03.12.2014 14:51
Suomalainen käyttää ruokaan vähemmän rahaa nyt kuin kolmekymmentä vuotta sitten ‪#‎uutisvahti‬
http://yle.fi/…/suomalainen_kayttaa_...#8230;/7662185. ... lisäksi tarjoukset ja punaiset laput vähentävät entisestään ruokamenoja.
Laajenna
Ilkka Luoma 25.12.2014 19:27
Tiede-lehti (8/2005) artikkelissaan toteaa nälässä olemisen kehittävän pidemmän eliniän ja terveemmän elontaipaleen. Esimerkkinä on käytetty eläinkuntaa, jossa keskimäärin vallitsee jatkuva nälkä ja "puute" kaloreista. Tutkimuksien mukaan pienessä nälässä eläminen on terveellisempää kuin ne liikakalorit, joilla saamme kulutustaloustunnusmerkit vyätäröllemme ... ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisu...inkunta… -
Laajenna
Ilkka Luoma 24.01.2015 09:30
Köyhällekin maistuisivat kasvikset – A-studion kyselyn mukaan terveellinen ruoka on liian kallista ‪#‎uutisvahti‬
http://yle.fi/…/koyhallekin_maistuis...#8230;/7756020. .... Viimeisen myyntipäivän -30% punaiset laput tuovat "köyhemmänkin" ruokapöytään terveyttä ja juhlaa" ...
Laajenna
1
2
Lisätietoa Yhteydenotto Lisää keskustelupalsta