Tämä keskustelupalsta on arkistoitu, eikä tänne ilmesty enää uusia viestejä.
Ilkka Luoma 21.12.2013 10:55
Kansalaiset muuttavat maaseudulta kaupunkeihin tai suuriin asutuskeskuksiin (nykyhallituksemme sote-kuntauudistushankkeen todellinen tavoite) – jeps, tämä tiedetään. Suomessa on elinvoimainen maaseutu, tuotokseltaan, jos maatalous hoidetaan vaikkapa luomuna, jopa tuottava ja työtä antava – jeps, tämäkin tiedetään.

Viikonloppuisin ja pyhinä kaupunkilaiset kiitävät pitkinä autojonoina peräkärryineen maaseudulle – vesien äärelle, mummojen mökeille (elleivät ole laitoshoidossa) rauhoittumaan – arjen kasvuhuudosta ja kulutusjuhlakiireistä – jeps, tämäkin vielä tiedetään.


…
Otsikoimme vuonna 2005 kirjoituksen näin ---
Mitä teemme Suomessa lähivuosina?
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/1...a-vuosina.html - [BLOG/il]


Ennen Joulua kaupunkilaissilmä havaitsi tien varsilla, kiiruhtaessaan maalle, täyden kympin arvoisen tempauksen. MaaseutuNuoret olivat vieneet viestinsä esi-isien lailla nuotiotulien ääreen. Viesti oli kirkas.

MaaseutuNuoret olivat sytyttäneet tulia kaupunkilaisten kulkureiteille kohti maaseutua muistuttamaan aidosta lämmöstä ja yhteiselosta tulen loimujen heitellessä varjojaan kiireisen kaupunkilaisen kasvoille, tämän pysähtyessä viettämään lyhyttä ja lämmintä hetkeä muistaen samalla juurensa.

[ … tämä kirjoitettiin siis jo vuonna 2005 … ] Ensi vuonna saamme uuden presidentin ja toivottavasti uuden esimerkin yrittämisestä, osallistumisesta, yhtenäisyydestä ja hyväksynnästä. Ensi vuosi voisi olla löytämisen vuosi, jolloin lomakaipuumme lisäksi löytäisimme uuden maaseudun, sen maaseudun, jonka mullasta suurin osa suomalaisista on kasvanut.


Vastakkainasettelun aika on ohitse

Suomi on yhtenäinen maa ja meillä on selkeä yhteinen äidinkieli. Meillä ei ole varaa eriarvoistaa kaupungistunutta maatamme luokitukseen maaseudusta - kärjistäen esitettynä - alkutuottajina ja kaupungeista, lähinnä kuluttajina.


Tarvitsemme molemmat!

Kaupunkilainen tarvitsee maaseudun rauhaa ja maaseutu tarvitsee tyhjenemisen estämiseksi työtä ja osallistumista. Ensi vuosi voisi olla maaseutulomien ja etätyön vuosi "kotimaista suomalaisille", jolloin maatalous pontevasti loisi matkailuelinkeinoaan sivutuloksi pääelannon vankaksi tukijalaksi.

Suomalainen ruoka ei pärjää hinnaltaan ulkomailta tulevalle vyörylle. Emme kilpaile hinnalla, vaan kokonaisuudella: kaupunkilainen voisi ostaa lomailunsa ja etätyönsä päätteeksi aitoa kotimaista tilaruokaa, -viinejä, ruoan raaka-aineita ja puolijalosteita ilman ketjuuntunutta kaupan välistävetoa, tuotteissa lukien aidosti Finnmade.

...
Emme pärjää Suomessa kaukoidän maiden liukuhihnoille,

emmekä perussuunnittelussakaan kehittyvien maiden insinöörimassoja vastaan ennenkuin palkkatasot tasaantuvat. Meille jää erikoisosaaminen. Suomessa on lähtökohdiltaan erinomainen koulutusjärjestelmä, jota tullaan mm. Kiinasta tutkimaan ja oppimaan.

Suomessa on vähemmän asukkaita kuin kolmanneksessa Moskovaa. Me emme pärjää perustuotannossa; me pärjäämme terävillä erityisaloilla. Huippuesimerkkeinä Ponsse, Genelec, Suunto, Marioff, Kvaerner Masa-Yardsin MARC, Silver, Kemppi, Nautor, Vaisala ja Ilmatieteenlaitos. Me pärjäämme myös logistiikassa ja sen hallinnassa; Nokia on luonut ehkä maailman tehokkaimmat tavara- ja informaatiovirtojen logistiikat.


Swissmade esikuvana Finnmade´ lle

Tulevina vuosina me voimme luoda vastaavan käsitteen kuin sveitsiläiset swissmade tunnukselleen ja heidän pankkiosaamiselleen vaitiolona, joka hakee vertaistaan. Me voimme synnyttää erityisosaamisen hienotunteisesta, ehdottoman luotettavasta kaupanjärjestelijästä suurien kaupantekijöiden välille.


Meihin luotetaan jo nyt ja meihin katsotaan niin Venäjältä kuin Kiinasta

Suomeen on jo perustumassa kaupan edistämisen järjestö niin Venäjän kuin Kiinan suuntaan *]. Suomi on saamassa erityisasemaa Euroopan Unionin itäisenä porttina; matka Kiinasta mannereurooppaan vie Suomen kautta. Suomesta on EU:n lyhin lentomatka Kiinan markkinoille. Suomesta on maailman nopein tietoliikenneyhteys EU-maana Kiinaan **]. Siperian radan läntinen päätepiste rakentuu Kouvolaan ***].


Suomi pärjää tulevina vuosina omaehtoisella puolueettomuudella, ilman Natoa 1]

Tarvitsemme niin suurien nousevien kauppamaiden luottamuksen kuin neuvottelutaidon tinkimättömän tasapuolisena neuvottelukonsulttina. Aikoinaan syntyi maailman parhaista rallikuljettajistamme käsite Flyingfinn; nämä mäkiset, aaltoset, kankkuset, vataset yms. saivat osaamisensa maaseudun syrjäisillä teillä, kokeillen mihin corollat ja escortit kykenivät parimetriä leveillä kyläpikiksillä kyyditettäessä tyttöystäviä kotimaitolaitureille.

Suomalainen "sisu ja sauna" ovat kasvattaneet maailman parhaita kuljettajia, samoin me voimme luoda maailman luotettavimpia kaupanedistäjiä saaden saman leiman kuin sveitsiläiset pankkiosaamisestaan.


Suomi on esimerkkimaa yritysmaaperän luojana;

meillä on yksi maailman luotettavimmista mahdollisuuksista luoda yritystoiminnan pohjaa ulkomaalaisille yrityksille. Suomi voisi olla monien kiinalais- ja venäläisyritysten päämaja, niiden matkatessa muualle EU:hun, ja jos vielä onnistumme näihin sisällyttämään oman lisäarvomme, olisi yhtälö valmis.


Uuden vuoden 2006 [!] ennakkoluulottomat lupaukset 2]:

Maaseutumme vireäksi kaupunkilaisten löytäessä sieltä juurensa sekä lupauksemme tehdä maastamme idän ja lännen portti kaukoidän ja idän kehittyville talousmahdeille matkalla muualle Eurooppaan, unohtamatta uudelleen nousevaa Euroopan veturia, usein Suomea auttanutta Saksaa 3].

...
VIITTEET
*] Suomessa tehtiin tilattuna työnä perustutkimus, laillisuustarkastelu ja kauppayhdistyksen sääntömääritys mukautettuna EU:n direktiivieihn ja Suomen lakiin. Konsultaatio käännettiin kiinaksi ja venäjäksi ja toimitettiin tilaajille. Tämän jälkeen konsultoinut taho ei ole asiaan puuttunut kuin päivityksinä mitä on pyydetty.
**] Suomalainen suuri informaatiologistiikan yhtiö tilasi suoran manneryhteyden valokaapelille Siperian läpi Kiinaan, koska halusi ajaa tuotannonohjaus suoraan Suomesta – mikään tuolloinen merikaapeli ei yltänyt riittävään vastinnopeuteen – eikä satelliittiyhteys tullut muutoinkaan kysymykseen.
***] Kouvolan kaupungin entisen kaupunginjohtajan herra Ahdin haaveet eivät ole vielä toteutuneet, mutta raideyhteys Kiinasta Venäjän läpi on tänäänkin todellinen vaihtoehto. Ensimmäiseksi pitäisi saada Kouvolaan kiinalaista pääomaa, joka rakentaisi tarvittavat logistiikan keskukset ja järjestelmät sekä jakelun eteenpäin.

1] Nato kysymys puhututtaa suomalaisia, ja paljon. Tämä on niitä ainoita asioita, joissa kansalaisemme suurena enemmistönä ovat vuodesta toiseen samaan mieltä ja vieläpä yhtenäisinä – ikäänkuin arkikansalaiset ymmärtäisivät paasikivimäisesti ”realiteettien hyväksymisen viisauden aluksi” paremmin kuin kolminkertaisuutta haastavat natouskovaispoliitikot … Natoa tykinpiipun täydeltä ~ http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sear...lters=uid%3A23 - [US_P/il]
2] Artikkeli on kirjoitettu jo vuonna 2005, ja silloinhan odotettiin muutoksia vuodelle 2006 – nyt vuoden ollessa vaihtumassa tästä vuodesta 2013 vuoteen 2014 – voimme nyt katsoa mitä on todellisuudessa tapahtunut vuosien varrella, tähän päivään mennessä sekä kuinka osuvia olivat toiveet tuolloin vuonna 2005.
3] Saksa – EU-Europan väkevä veturi ~ http://jontikka.blogspot.fi/2012/07/...aveturina.html – [jon/BLOG/il]


...
Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.fi
https://www.facebook.com/first.ilkka

AL – US – Vf [316.] – IL

doc.: maaseudun_tulet_21122013.doc – OpenOffice Writer
---21122013---

BLOG 28155 | 2744 [JON]

807 | 7501
Laajenna
Ilkka Luoma 21.12.2013 20:04
Eli nuo maaseututulet olivat eilen pääteiden varsilla toivottamassa kaupunkilaisia tervetulleiksi maalle ....
Laajenna
nikke1234 21.12.2013 20:52
Taloudellista toimintaa ei ole ilman kaupunkia. Ihmisiä vaaditaan.
Maaseutu elää,tukiaisilla.
Laajenna
Nukkuva 21.12.2013 23:10
Lainaus: nikke1234 kirjoitti: Näytä viesti Taloudellista toimintaa ei ole ilman kaupunkia. Ihmisiä vaaditaan.
Maaseutu elää,tukiaisilla.
Mitä sinä syöt siellä kaupungissa?
Laajenna
Abulafi 21.12.2013 23:23
Lainaus: Nukkuva kirjoitti: Näytä viesti Mitä sinä syöt siellä kaupungissa?
Ulkomailta tuotua ruokaa silloin kun kotimaisuutta kaupataan ilman mitään häpyä. Onneksi osa kotimaisista osaa sopeutua markkinahintoihin joten niitäkin voi ostaa jos laatu ok. Aina ei ole.
Laajenna
Vaenamoinen 21.12.2013 23:27
Lainaus: nikke1234 kirjoitti: Näytä viesti Taloudellista toimintaa ei ole ilman kaupunkia. Ihmisiä vaaditaan.
Maaseutu elää,tukiaisilla.
"Vastakkainasettelun aika on ohitse

Suomi on yhtenäinen maa ja meillä on selkeä yhteinen äidinkieli. Meillä ei ole varaa eriarvoistaa kaupungistunutta maatamme luokitukseen maaseudusta - kärjistäen esitettynä - alkutuottajina ja kaupungeista, lähinnä kuluttajina."

Ruoka tulee maalta kuten valtion viljavarastotkin.Niistä tän hetken tuista,94% maanviljelijöistä vastusti EU:hun liittymistä.
Laajenna
juha113 21.12.2013 23:46
Lainaus: Vaenamoinen kirjoitti: Näytä viesti "Vastakkainasettelun aika on ohitse

Suomi on yhtenäinen maa ja meillä on selkeä yhteinen äidinkieli. Meillä ei ole varaa eriarvoistaa kaupungistunutta maatamme luokitukseen maaseudusta - kärjistäen esitettynä - alkutuottajina ja kaupungeista, lähinnä kuluttajina."

Ruoka tulee maalta kuten valtion viljavarastotkin.Niistä tän hetken tuista,94% maanviljelijöistä vastusti EU:hun liittymistä.
Totta kai jyväjemmarit eu:ä karsastaa kun pitäs omilla tulla toimeen ilman valtion apua!
Laajenna
Ilkka Luoma 22.12.2013 09:24
Miten käy, jos jostain syystä ruoan ja ravinnon tulo ulkomailta estyy?
Laajenna
Vaenamoinen 22.12.2013 12:03
Lainaus: Ilkka Luoma kirjoitti: Näytä viesti Miten käy, jos jostain syystä ruoan ja ravinnon tulo ulkomailta estyy?
Nii,päivänselvää että ruoka on tärkein omavaraisuus.
Laajenna
Justin Case 2 22.12.2013 12:11
Yritystoiminnan oppiaineita lukioon: peruskirjanpitoa, osuustoiminna perusteet ymv.

Yritys muodostuu useammasta osaamisesta. Tuoteidean tai yritys- ja tuotekonspetin luojat ("keksijät"), tuotannon suunnittelijat ja pyörittäjät, kaupan ja viennin osaajat sekä yritystalouden ("kirjanpidon") osaajat.

Yksinäinen keksijä on aika huonossa asemassa.
Laajenna
nikke1234 22.12.2013 13:09
Lainaus: Ilkka Luoma kirjoitti: Näytä viesti Miten käy, jos jostain syystä ruoan ja ravinnon tulo ulkomailta estyy?
Nähdään nälkää.

Niin nähtiin muuten silloinkin, kun Suomi oli maatalousmaa.
Kasvissyöjät kuolevat ensin.
Laajenna
nikke1234 22.12.2013 13:13
Lainaus: Nukkuva kirjoitti: Näytä viesti Mitä sinä syöt siellä kaupungissa?
Minulla ei ole mitään maaseutua eikä maanviljelystä vastaan.

Harvaa asutusta, sen tarvitsemaa infraa huomion. Maaseutu, pusikkomme, tulevat kalliiksi ja ne alkavat jo Kehä III sisällä.

Kannattaa käydä esim. Hollannissa katsomassa, miten homma hoituu.
Lehmiä laitumella on jo Amsterdamin ulkopuolella (meillä ovat navetassa).

Tiheämmälläkin asutuksella saa lähiruokaa.

Puhtaus? Pidempään ja terveempinä ne tuolla elävät.

Tuontiruoka on oikein maukasta. Suomalaisten pitää tehdä tuottavampaa työtä.
Maajussienkin pitäisi tuotteistaa ja palveluistaa oma tarjontansa. Paskan lapioimiseen ei ole nyky-yhteiskunnassa varaa.
Laajenna
matson1 22.12.2013 13:26
Aloittajalta erinomainen viesti nykysuomalaisille!

Niket, juhat ja sun muut apulahtaajat:

Tulette vielä itkemään tämänhetkistä idioottimaisuuttanne!
Laajenna
nikke1234 22.12.2013 14:44
Lainaus: matson1 kirjoitti: Näytä viesti Aloittajalta erinomainen viesti nykysuomalaisille!

Niket, juhat ja sun muut apulahtaajat:

Tulette vielä itkemään tämänhetkistä idioottimaisuuttanne!

Väärin. Epäilen itseni viljelevän omiksi tarpeeksi syötävää, koska suomalaista hyvinvointia ei kehitetty vaan pysyttiin menneessä.

Toinen skenaario on, että Suomi täyttyy ilmastopakolaisista.
Sama lopputulema.

Suomi ei elä maaseudusta eikä sitä ole varaa ylläpitää. Pitää keksiä uutta eikä odottaa kepun lisätukiaisia.
Harva on ryhtynyt toimeen
Laajenna
Nukkuva 22.12.2013 14:48
Lainaus: Abulafi kirjoitti: Näytä viesti Ulkomailta tuotua ruokaa silloin kun kotimaisuutta kaupataan ilman mitään häpyä. Onneksi osa kotimaisista osaa sopeutua markkinahintoihin joten niitäkin voi ostaa jos laatu ok. Aina ei ole.
Okei. Sinä siis luotat siihen että ulkomailta saadaan ruokaa? Kertoo hyvin paljon järjenjuoksustasi.
Laajenna
Nukkuva 22.12.2013 14:51
Lainaus: nikke1234 kirjoitti: Näytä viesti
Tuontiruoka on oikein maukasta.
On toki, mutta mitäs sitten kun sitä ei syystä tai toisesta saakkaan?
Laajenna
Nukkuva 22.12.2013 14:52
Lainaus: nikke1234 kirjoitti: Näytä viesti Epäilen itseni viljelevän omiksi tarpeeksi syötävää...
Kokeile huviksesi viljellä, ole vuosi käymättä ruokakaupassa.
Laajenna
Vaenamoinen 22.12.2013 16:28
Lainaus: juha113 kirjoitti: Näytä viesti Totta kai jyväjemmarit eu:ä karsastaa kun pitäs omilla tulla toimeen ilman valtion apua!
Ja nyt maatalous saa EU sekä kansallista tukea.Korkeilla kansallisilla tuilla suomalainen tehomaatalous on rakennettu mikä sekin alkaa osottautumaan virheeksi ja kuluttajalle ruuankin hinnassa on ALV.Elintasosairauksien lisääntyminen mailmanlaajusesti kertoo jo sitä että pääsääntöisesti kannattaa syödä tuoretta kotimaista luomua.
Laajenna
nikke1234 23.12.2013 23:10
Lainaus: Nukkuva kirjoitti: Näytä viesti Kokeile huviksesi viljellä, ole vuosi käymättä ruokakaupassa.
Jonkun pitää tehdä tuottavaa duunia ja maksaa veroja. Elämme vaihdantataloudessa.

Tiedäks mistä ne tukiaiset tulee? Veroista.
Mitä sinä tekisit, jos minä kasvattaisin oman ruokani?
Tai en maksaisi veroja.
Aivan...
Laajenna
nikke1234 23.12.2013 23:17
Lainaus: Nukkuva kirjoitti: Näytä viesti Okei. Sinä siis luotat siihen että ulkomailta saadaan ruokaa? Kertoo hyvin paljon järjenjuoksustasi.
Luotan. Keskinäinen riippuvuus takaa maailmanrauhan ja vaihdanta hyvinvoinnin.

Entä sinun järjenjuoksusi?
Jos emme saa ruokaa ulkomailta niin mitä tapahtuu?
Näemme nälkää kuten ennenkin.

Kotimaan tuotanto ei riitä kriisissä. Ei, vaikka suuri osa kansaa eli pellolla ja pellosta.
Jos et saa ruokaa ulkomailta, et saa traktoria etkä öljyä. Sähkökin katkeaa ja lypsät käsin.

Suomalainen ruoka eläköön, mutta laatua pitää saada eikä mauttomia tomaatteja. Kovaa?
Laajenna
nikke1234 23.12.2013 23:23
Ja pointti on Se, ettei meidän pusikoilla ole mitään tekemistä viljelyn kanssa.

Hollantilaiset elää tiheämmin ja tehokkaammin, tuottaa oman ruokansa. Silti on tilaa ja luontoa. Lehmiä heti kaupungin ulkopuolella.

Me vaan ollaan niin hajallaan, että lehmäkin reissaa 500 km. Ei ole järkeä.
Ei ole siihen varaa.

Ja viljelijäkin vois tehdä tuottavaa työtä meidän koulujärjestelmän antamilla tiedoilla eikä täytellä lomakkeita.

Ps tuore luomu viljaporsas on kohta valmis. Kotimainen.
Laajenna
ristojuhani51 24.12.2013 17:28
Lainaus: Abulafi kirjoitti: Näytä viesti Ulkomailta tuotua ruokaa silloin kun kotimaisuutta kaupataan ilman mitään häpyä. Onneksi osa kotimaisista osaa sopeutua markkinahintoihin joten niitäkin voi ostaa jos laatu ok. Aina ei ole.
Niinpä. Ja paljonko siitä syömästäsi ulkomaisesta ruuasta on peräisin EU:n ulkopuolelta?

Ettei vain olisi niin, että syöt yhtä lailla EU-tuettua ruokaa, mutta kateus ajaa siihen että tuo hinnanalennustuki on mieluummin maksettava naapurimaan viljelijälle?
Laajenna
ristojuhani51 24.12.2013 18:00
Lainaus: nikke1234 kirjoitti: Näytä viesti Jonkun pitää tehdä tuottavaa duunia ja maksaa veroja. Elämme vaihdantataloudessa.

Tiedäks mistä ne tukiaiset tulee? Veroista.
Mitä sinä tekisit, jos minä kasvattaisin oman ruokani?
Tai en maksaisi veroja.
Aivan...

Niinpä niin. Jos me lopettaisimme veronmaksun niin miten kävisi viljelijöiden? He ehkä silti saisivat vähän tuloja, vaikka tuet jäisivätkin pois. Meillä on kyllä muita vielä enemän verovaroista riippuvaisia. Miten opettajat, poliisit, muut virkamiehet?
Laajenna
Fez 24.12.2013 18:14
Lainaus: Nukkuva kirjoitti: Näytä viesti Mitä sinä syöt siellä kaupungissa?
Kaupungissa syödään ruokaa. HK, Atria jne. Ja he tuovat lihaa ja leipää Ruotsista, Virosta, ja Venäjältä Ei näitä vihreitä suomalaisia tomaatteja jotka vedeltä maustuvat kannata ostaa kun saa hyvää Brasilialaista.
Laajenna
nikke1234 24.12.2013 18:27
Lainaus: Fez kirjoitti: Näytä viesti Kaupungissa syödään ruokaa. HK, Atria jne. Ja he tuovat lihaa ja leipää Ruotsista, Virosta, ja Venäjältä Ei näitä vihreitä suomalaisia tomaatteja jotka vedeltä maustuvat kannata ostaa kun saa hyvää Brasilialaista.
En ole vielä kotimaista tryffelipastaa saanut, sushi maistuu, kaikki muu kuin karjalanpaisti.

Karjalanpiirakat on ok- miten siellä Karjalassa riisiä kasvoi?
Laajenna
Nukkuva 24.12.2013 18:38
Lainaus: Fez kirjoitti: Näytä viesti Kaupungissa syödään ruokaa. HK, Atria jne. Ja he tuovat lihaa ja leipää Ruotsista, Virosta, ja Venäjältä Ei näitä vihreitä suomalaisia tomaatteja jotka vedeltä maustuvat kannata ostaa kun saa hyvää Brasilialaista.
Tuossa naapuriston karjatiloilla käy Atrian ja Snellmannin autot harva se päivä. Minnekkähän ne lihat sitten työnnetään jos liha tuodaan ruotsista ja venäjältä?
Laajenna
Nukkuva 24.12.2013 18:42
Lainaus: nikke1234 kirjoitti: Näytä viesti En ole vielä kotimaista tryffelipastaa saanut, sushi maistuu, kaikki muu kuin karjalanpaisti.

Karjalanpiirakat on ok- miten siellä Karjalassa riisiä kasvoi?
Niin, mitäpä muuta ihmiset syövätkään kuin tryffelipastaa ja sushia?

Tryffelipastaan ainekset löytyy ihan Suomestakin ja kalaakin nousee ihan kiitettävästi.

Ja mitäpä sitä Suomessa viljelemään tai karjaa kasvattamaan ja maitoa tuottamaan, kun kaupasta saa maitoa ja pikkupitsaa, eikös vaan?
Laajenna
nikke1234 24.12.2013 19:15
Lainaus: Nukkuva kirjoitti: Näytä viesti Niin, mitäpä muuta ihmiset syövätkään kuin tryffelipastaa ja sushia?

Tryffelipastaan ainekset löytyy ihan Suomestakin ja kalaakin nousee ihan kiitettävästi.

Ja mitäpä sitä Suomessa viljelemään tai karjaa kasvattamaan ja maitoa tuottamaan, kun kaupasta saa maitoa ja pikkupitsaa, eikös vaan?
Suomessahan ne on keksitty. Tatitkin pitää tilata italian kautta.
Laajenna
Nukkuva 24.12.2013 19:31
Lainaus: nikke1234 kirjoitti: Näytä viesti Suomessahan ne on keksitty. Tatitkin pitää tilata italian kautta.
Ai tryffelipastaa ei voi valmistaa Suomessa koska se ei ole keksitty täällä? Sillälailla....

Tatteja minä kerään metsästä, tilaa sinä sitten vaikka Italiasta.
Laajenna
nikke1234 25.12.2013 06:27
Lainaus: Nukkuva kirjoitti: Näytä viesti Ai tryffelipastaa ei voi valmistaa Suomessa koska se ei ole keksitty täällä? Sillälailla....

Tatteja minä kerään metsästä, tilaa sinä sitten vaikka Italiasta.
Kerää vaikka käpyjä - pitäisikö High tec suomen siirtyä keräilytalouteen?

Miksi tatit italian kautta? Koska täällä ei myydä... ellei sitten sikahintaan.

Saa tryffeleitä suomessa kasvattaa - ilman tukia.
Saa tehdä asioita, joita ei ole keksitty.

Vaan maaseutu voi elää vain keksimällä jotain uutta, ei matkimalla, ei keräilemällä, ei uusilla tukiaisilla.

Maatalouden voisi hoitaa ja ihmiset asuttaa uudellemaalle - ja silti meillä olisi paljon luontoa.
Laajenna
Lisätietoa Yhteydenotto Lisää keskustelupalsta